Välkommen. Den här bloggen är ett pågående projekt att skapa en effektiv handbok i hur man kan använda internet som demokratiskt verktyg. Klicka här för senaste nytt.

onsdag 24 december 2008

Säkerhet på nätet

Det är en samhällelig skyldighet att skydda sin dator mot intrång. Jag ska demonstrera varför jag anser detta genom att berätta lite om Rysslands informationskrigföring gentemot Georgien.

När Ryssland gick in i Georgien kunde man läsa i nyheterna att Ryssland slog ut Georgiens Internet-kommunikationer med vad man tror var det största botnet någonsin. (Länk kommer när jag hittat rätt artiklar.) Du kanske undrar hur någon kan ha kapacitet nog att slå ut ett helt lands Internet-kommunikation, svaret är att det antagligen inte finns någon ensam aktör som skulle klara av det. Det är därför man använder så kallade botnets.

Ett botnet kan bestå av hundratusentals datorer spridda över hela världen. Dessa datorer är inte köpta och uppställda av den som använder det, en av dessa datorer kan vara din dator. Ett botnet är ett nätverk av datorer infekterade med ett virus som stjäl din dators prestanda till det som skaparen av viruset vill använda den till. Det vill säga, all datorkraft som du inte använder själv använder skaparen av viruset till att hacka eller slå ut någon annans datorer med.

Det är därför det är en samhällelig skyldighet att skydda sin dator. Med en oskyddad dator som är kopplad till nätet är det bara en (mycket kort) tidsfråga innan man ådrar sig virus och trojaner som använder din dator som plattform för att skicka spam, spionprogram som gör marknadsundersökningar baserat på dina surfvanor, reklamprogram som skickar dig till porrsidor närhelst de känner för det och botnetvirus som använder din dator för att attackera någon annan.

Men det finns sätt att skydda sig.

Ett, installera ett antivirus bör vara det första du gör, innan du kopplar upp din dator. Ladda ner och bränn ut ett gratis antivirusprogram från nätet från en annan dator, tillsammans med de senaste virusdefinitionerna. Om du köpt ett antivirus måste du fortfarande ladda ner de senaste virusdefinitionerna och uppdateringarna från antivirusets hemsida. En annan sak man bör göra innan man kopplar upp sig är att dubbelkolla att windowsbrandväggen är på om man har windows.

Det första du bör göra när du väl kopplar upp datorn är att uppdatera operativsystemet. Detta är särskilt viktigt om man kör Windows. Att uppdatera Windows för första gången kommer ta ett tag eftersom antalet säkerhetshål som man täppt igen, och fortfarande håller på att täppa igen, är massivt.

Man bör även installera Spybot Search and Destroy. Ett program som hittar och avinstallerar spionprogram och reklambotar, med mera. Spybot Search and Destroy ska inte förväxlas med ett antivirus, det är till för att hitta och ta bort program som förvisso är otrevliga, men är för snälla för att fastna i antiviruset. Det är bra praxis att scanna sin dator någon gång i veckan, glöm inte att uppdatera programmet innan varje scan. Spybot Search and Destroy har dock ett behändigt litet tillägg som heter Teatimer, det är ett litet program som ligger i bakgrunden och med hjälp av en lista som måste uppdateras regelbundet ser till att du inte kan surfa in på hemsidor som innehåller självinstallerande virus och liknande otrevligheter. Det kan även ställas in att varna så fort en ändring sker i Windows-registret, vilket man isåfall måste vara medveten om att det alltid sker när man installerar ett nytt program och att det kan ske när man uppdaterar Windows och andra program.

Det uppstår ibland situationer där man vill stänga av brandväggar och antivirus. Med tanke på den här handbokens målgrupp är det i regel barnen till den här bloggens läsare som vill göra det. Låt dem inte. De kanske tycker att antiviruset tar för mycket datorkraft som ditt barn vill lösgöra för att få spelen att flyta bättre, eller att det är lättare att stänga av brandväggen än att konfigurera den så att det fungerar att spela ändå. När ett virus knackar på så tar det bara några sekunder för det att infektera en oskyddad dator som är uppkoplad till nätet. Om ditt barn vill stänga av antiviruset, säg åt barnet att hon eller han får ställa ner kvaliteten på grafiken istället. Om barnet hävdar att det inte går, läs spelets instruktionsbok.

Det finns guider för hur man ställer in sin routers brandvägg att fungera med diverse spel och program. Den här hemsidan har guider för många routermodeller. Leta reda på din modell i listan och klicka på den. Du kommer då till en lista med program och spel. Leta reda på spelet eller programmet du vill få att fungera. Följ instruktionerna, de är helt specifika för den router och spel/program du valde och har bilder som visar hur det ska se ut.

Lycka till.


Att hitta statliga dokument <<< Föregående färdiga kapitel
Innehållsförteckning
Det här är det sista kapitlet.

1 kommentarer:

Nkari sa...

Har kört windows i snart 12 år.. (borde ha gått över till UNIX, men har varit en gamer för länge så det sket sig förr i tiden) Aldrig haft ett virusprogram installerat en längre tid, Dock kollar jag med jämna mellanrum, typ 3-6månader mellan varje gång..

Jag har haft totallt 3 st virus under denna tid.. alla totalt harmlösa.. (några koreaner som vill ha ett lineage pwd.. som man inte lirar tex)..

Allt hänger på hur du agerar på nätet, man dubbelkollar allt innan man drar ner något, dvs läser kommentarerna på torrenten om det är en sån du tar hem, du plockar bara ner aplikationer från tillverkarens sida osv osv..

Fattar inte hur folk lyckas få virus.. =)

Så, låt barnen stänga ner virus programmen, de har 100% mer koll på vad som är farligt och inte.. men när en 40+are sitter vid datorn ska alla jvla virusprog o shit vara igång.. de är ju en ren livsfara att ha vid datorn.. oh någonting poppade upp.. *klick* (innan man läser vad som poppade up)..