Välkommen. Den här bloggen är ett pågående projekt att skapa en effektiv handbok i hur man kan använda internet som demokratiskt verktyg. Klicka här för senaste nytt.

måndag 8 december 2008

Statliga dokument

Regeringens hemsida har en uppsjö med dokument, inklusive alla Sveriges lagar. Att hitta bland dessa är dock inte direkt rättframt.

Denna sida är än mer preliminär än andra redan upplagda då jag själv måste luska ut hur det här fungerar innan jag kan fixa en vettig genomgång.


Sveriges lagar finns upplagda på nätet under titeln Svensk Författningssamling (SFS) Både på www.riksdagen.se samt http://www.lagrummet.se. Lagrummet har en sida med söktips som förklarar hur man kan gå tillväga för att hitta det man söker. Det finns även en sida med tips om var man kan vända sig när man har svårt att tolka en lag, med mera.

Riksdagens hemsida innehåller en mängd dokument utöver lagar, Utredningar, Motioner, Protokoll, med mera. http://www.riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____5029.aspx

Sökmotorn på statens hemsida använder OCH, ELLER, INTE och NÄRA samt * som Booleska operatorer.

Tips för hur man hittar bland dessa kommer när jag fått eller lyckats lista ut några. Det finns en påbörjad manual på riksdagens hemsida. Den fungerar inte ännu dock.

Lagrummet har en del matnyttiga tips för hur man kan hitta det man söker. http://www.lagrummet.se/lar-dig-mer/tips/

Så, fortsättning följer...


Böcker och artiklar <<< Föregående färdiga kapitel
Innehållsförteckning
Nästa färdiga kapitel >>> Datorsäkerhet (Appendix 2)

0 kommentarer: