Välkommen. Den här bloggen är ett pågående projekt att skapa en effektiv handbok i hur man kan använda internet som demokratiskt verktyg. Klicka här för senaste nytt.

onsdag 11 mars 2009

Informationshysteri

Det här inlägget skrevs först som en kommentar till ett inlägg på bloggvärldsbloggen. Den (sken) demokratiska bloggosfären

Jag undrar jag. Det känns som att det blivit en viss hysteri över att vara snabbast i bloggosfären. Man ska helst följa trettio bloggar och hela tiden länka till det man anser vara den senaste viktiga insikten. Jag tycker mig börja se ett problem som jag inte var medveten om förut, och det är att de koncept som håller, som är starka och kräver en del att utveckla ännu mer glöms bort i flödet av koncept som behandlas i informationsmotorvägen. Det känns som att den gamla förutsägelsen att Internet motverkar att man sätter sig in i koncept på djupet. (Se artikeln Is the web helping us evolve av David Brin.)

Jag tror som David Brin, att det kommer balansera sig, och de som annars skulle varit de som fördjupar sig fortfarande kommer att vara det, de har ju aldrig varit en majoritet. Men det är så oerhört lätt att ryckas med, känna pressen att man hela tiden måste vara med och uppdaterad. Bloggosfären suger upp mycket tid med upprepningar av koncept från olika tangentbord trots att RSS-läsare gör läsprocessen bra mycket snabbare. Man kan förvisso minska antalet flöden man prenumererar på, men då är det lätt att gå miste om den extra nyanseringen man kan få av flera infallsvinklar. Det går att prenumerera bara på vissa nyckelord, men då är det så lätt att glömma att det finns mer som är viktigt att vara medveten om än just det man själv intresserar sig för. Till slut inser man att man inte har tid för annat än att hålla sig uppdaterad. Jag behöver skriva ett kapitel om hur man begränsar sig utan att gå miste om det breda perspektivet, men jag vet ärligt talat inte hur man gör.

Edit: Fast när jag tänker efter, det som står i kapitlet om att använda källförteckningar och källhänvisningar borde ju fungera i detta syfte med.

Edit 2: Se även Sagor från livbåten.

4 kommentarer:

Widham sa...

För mig utgör den research jag behöver göra för att skriva ett lite djupare blogginlägg i någon fråga ett värdefullt tillfälle att bromsa upp och värdera det jag läser, att läsa om och läsa noggrannare, att leta efter olika uppfattningar - dvs allt det som tillhör den fördjupade analys som sägs gå förlorad.

Jag tror att när alla blir aktiva kunskapsspridare och inte bara passiva mottagare så kommer fler vara tvungen att göra det extra arbetet.

David sa...

Dela upp läsandet i kategorier? Ja, varför inte. Kan man utrycka det som djupläsning med ett uttalat mål kontra ströläsning? Det känns som en användbar infallsvinkel om man använder den medvetet, en infallsvinkel som gör det lättare att sålla.

Något jag insett de senaste dagarna är att man inte behöver följa informationsflödet slaviskt. Men, bloggosfären behöver lite uttalade traditioner när det gäller praktisk rubriksättning och ingresser. Jag vet inte hur mentaliteten kring det är idag, men jag tror att det är något som bör uppmuntras. Det känns som att bloggosfären allt för lätt kan hänfalla till rubricerande enligt löpsedelmetod i jakten på läsare.

Widham sa...

"Rubricerande enligt löpsedelmetoden..."

Jag erkänner mig skyldig!

helena sa...

Hej David

Du gör en nyttig informationsblogg - om bloggande.

Jag önskar att det gick att slippa alla teknikaliteter kring bloggandet; men jag blir väl tvungen att lära mig efterhand.

Får väl plugga in lite med hjälp av din blogg - emellanåt.