Välkommen. Den här bloggen är ett pågående projekt att skapa en effektiv handbok i hur man kan använda internet som demokratiskt verktyg. Klicka här för senaste nytt.

måndag 23 februari 2009

Nedladdning

Det har ju varit en hel del holabaloo kring fildelning och nedladdning med Pirate bay-rättegången i faggorna. Jag tänker inte uttala mig om moralen i detta, men jag vill säga att jag tror att det nog inte är illegal nedladdning som skrämmer underhållningsindustrin mest. Det som skrämmer allra mest är nog fullt lagliga gratisalternativ.

Några av mina favoritförfattare har släppt en del av sina verk under såkallad Creative Commons-licens.

Charles Stross, har släppt sin roman Accelerando under Creative commons. Den går att ladda ner från http://www.accelerando.org/.

Här är en Science fiction-amatörfilmserie som skaparna lagt upp för nedladdning. Den är kort, men underhållande. Och med specialeffekter i de senare episoderna man inte förväntar sig i en amtörfilmsserie. http://www.spacemenmovie.com/index-old.shtml

En av mina absoluta favoritförfattare, David Brin, har lagt ut en samling med Noveller för allmän läsning på sin hemsida. http://www.davidbrin.com/shortstories.htm

Gratis musik, som skaparna själva delar med sig av, finns på http://www.jamendo.com/ och http://www.magnatune.com/. Jag rekommenderar Atomic Opera. Och när jag ändå håller på och rekommenderar så måste jag rekommendera Nanowar.

Att musikproducenterna är rädda förstår jag, det finns väldigt många som är oerhört skickliga som lägger upp mycket av sina alster gratis. Och när öppna 3d-animationsprogram och videoredigeringsprogram, såsom Blender och Jahshaka, blir mer och mer användarvänliga så finns risken att filmbolagen snart har orsak att vara lika rädda. Man kan redan ana möjligheterna genom att titta på exemplet jag länkade till, eller om man gör en sökning på Star trek eller Star wars fanfilms. Eller tar en titt på denna. Och mer Star wars på G.

Och det jag nämnt i detta inlägg är ju bara en smakbit av allt som finns.

Uppdaterat:
Sen måste man ju nästan prata lite anime i sammanhanget. Vissa japanska animerare var nämligen experter på att göra väldigt mycket med väldigt liten budget. De hade en förmåga att skapa väldigt häftiga och konstnärliga effekter med bara en liten mängd bilder. Den enda rörelsen, animationen, var ofta två bilder som rörde sig i relation till varandra. Gjort med rätt känsla så såg det inte alls billigt ut, trots att det rent budgetmässigt var billigt. Dramatiska närbilder och stillbilder med dramatiska vinklar gjorde även det animationsjobbet billigare och lättare, samtidigt som det tillförde mycket till sättet att berätta handlingen.

Det finns en viktig läxa för independent-filmakare här. Och det är att specialeffekter inte behöver kosta miljarder, de behöver inte vara ultraverkliga datoranimationer, de behöver bara visa det som de är tänkta att visa, och görs det med känsla spelar det ingen roll att det är billigt och kanske till och med saknar en tredje rumsdimension. Effekten blir tillräckligt fängslande och förmedlande ändå.

1 kommentarer:

Micke sa...

Intressant, jag har även själv gjort en sammanställning tidigare av fria alternativ för musik och film som du kanske vill kolla in:

http://mickenordin.se/blog/index.php/2008/12/hur-fixar-vi-fri-musik-och-film/